İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » WordPress Nedir?

WordPress Nedir?

WordPress Nedir?

WordPress GLP lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak geliştirilmiş bir web site yazılımıdır. Açık kaynaklı oluşu sebebiyle dünyada en çok kullanılan web site yazılımıdır. Kullanıcılar ve birçok firma WordPress için çeşitli tema tasarımı ve eklentiler geliştirmektedir. 2022 itibariyle internet sitelerinin %43’ü WordPress tabanlıdır.

WordPress İle Neler Yapılır?

WordPress ile kişisel blog websitesinden tutunda profesyonel bir e-ticaret web sitesine kadar aklınıza gelebilecek her türlü alanda web sitesi kurabilirsiniz.

İnternette gördüğünüz web sitelerinin çok büyük bir kısmı WordPress tabanlıdır. Özellikle blog ve haber siteleri, şirket web siteleri, hizmet web siteleri ve WooCommerce eklentisi sayesinde e-ticaret sitelerinin çoğu WordPress tabanlıdır.

WordPress Neden Tercih Edilir?

Açık Kaynaklı Olması: GPL lisanslı ücretsiz olması sebebiyle birçok kullanıcı WordPress altyapısını tercih etmektedir. Web sitenizi hazır tasarımlardan seçerek farklı bir tema ile iyileştirebilir, ihtiyacınız olan eklentileri WordPress eklenti marketinden hızlıca indirip kurabilir, teknik bilginiz yeterli ise kendi eklentinizi üretip yayınlayabilir veya çeşitli şirketlerin üretmiş olduğu ücretli eklentilerden hızlıca yararlanabilirsiniz.

Güvenli Olması: Kullanıcı kitlesinin çok olması sebebiyle sürekli güncelleştirme almaktadır. Olası güvenlik sorunları veya yeni oluşan açıkların kısa sürede kapatılması sebebiyle büyük kitleler tarafından tercih edilmektedir.

Geliştirilebilir Olması: WordPress markette binlerce ücretsiz eklenti bulabilir veya çeşitli şirketlerin ürettikleri ücretli eklentileri hızlıca edinebilirsiniz. Teknik bilginiz yeterli ise ihtiyacınız olan özelliği eklenti haline getirip kullanabilir veya WordPress markette yayınlayarak diğer insanların da kullanımına sunabilirsiniz.

Sürekliliği: Web ajanslarının da özellikle WordPress altyapısını tercih etmesinin sebebi ise sürekli güncelleştirme almasıdır. Bir ajans kendi web site yazılımını da yazabilir tabiki fakat bu hem ajans açısından hem de müşterisi açısından oldukça mali olarak külfetli olacaktır. Ajans gelişen teknolojilere sürekli ayak uydurması gerekecek ve bunun maliyetini illaki müşterisine yansıtmak zorunda kalacaktır. Günümüzde web sitesi yaptırmak isteyen firmalar her zaman maliyet az olsun yıllık ücret vermeyim bi kere yaptırayım bitsin kafasında olduğu için ajanslar da talebe karşılık olarak WordPress altyapısını tercih etmek zorunda kalıyor. Müşterisi istediği zaman web sitesini devralıp kendisi ilgilenebilir veya farklı bir firmaya devredebilir. Ajanslar WordPress altyapısına kendi tasarımını geliştirerek kendi temasını pazarlayabilir. Bu sayede altyapı ile hiç uğraşmadan profesyonel bir web sitesi oluşturabiliyor. Burada maliyet yapılan hizmete göre artış gösterecektir. Sonuçta ücretsiz bir tasarım ile web sitesini kurmak ile kendi tasarımını oluşturup müşterisine sunmak arasında dağlar kadar fark var.

Hiç Bilmeyen Kişi WordPress ile Web Sitesi Kurabilir Mi?

Hayır kuramaz. WordPress altyapısı başlıbaşına bir deryadır. Hiç bilmeyen bir kişi direk olarak bu dünyaya dalarsa kaybolması doğal olacaktır. Hobi olarak web sitenizi yapmak istiyorsanız çeşitli kaynaklardan öğrenerek WordPress ile bir web sitesi nasıl kurulur öğrenir ve yaparsınız elbet fakat “Hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu?” sözü aklımıza gelecek olursa bir işyeri sahibi bu kadar zaman harcayacağına ücretini verip bir ajansa yaptırması hem zaman hem maliyet açısından kendisine hayrı olacaktır. WordPress ne kadar ücretsiz de olsa temel ayarlarının yapılması sitenizin güvenliği açısından oldukça önemlidir. SEO ayarları, güvenlik ayarları, kullanılacak eklentilerin güvenliği çok önemlidir. Yeni başlayan bir kişi bunları bilmediği için web sitesinin saldırılara uğraması ve çeşitli sorunlar yaşaması oldukça doğal olduğundan toparlamak için çok daha zaman harcaması gerekecektir. WordPress’i bir iş olarak düşünen ve öğrenmek isteyenler için yakında çeşitli eğitim içeriklerimiz olacak bizi takipte kalınız 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir